Karlštejnský domácí jablečný koláč :)
1kg jablek (cca 8 jablek)
1 vanilkový cukr
1 mletá skořice
celé máslo
2 sklenice polohrubé mouky
1 sklenice cukru (může být i méně aby to nebylo tak sladké)
špetka soli
V míse smícháme mouku,cukry,skořici.
1/3 z mísy nasypeme na pečící papír,na to dáme nastouhaná jablka a opět posypeme směsí.
..potom ještě nakrájené máslo na plátky .
Trouba 150° na 30 minut.
Vafle
Tak jsem poprvé dělala marméládu.
A mám rekordních 15 sklenic.
Jahodová marmeláda
(asi tak 4 sklenice) :
1kg jahod
500g cukru
balíček želírovacího přípravku
balíček kyseliny citronové (lze nahradit citronem)
----------------------------------------------------------------------------
Nejdříve rozmixujeme jahody ,dáme do hrnce přidáme cukr smíchaný želírovací směsí a na mírném ohni přivádíme k varu, (neustále mícháme !!)
Potom vaříme 3 minuty a ke konci přidáme 1 až 2 lžičky kyseliny citronové.
Plníme do suchých sklenic,uzavřeme a otočíme dnem vzhůru (na 5 minut)
A je to hotový.
Ovocná dřeň:
na domácí dřeň budete potřebovat ovoce,já ji dělám nejčastěji z jahod.
Ty rozmixuju,přidám trochu cukru a pak už jen ji dám do misky a do mrazáku. V létě mizí z ledničky okamžitě
A ted z ní dělám i zmrzlinu,koupila jsem si tvarovátka v ikei :